Blog

ΠΕΡΙ PROFITEROLES….VERY HOT ΖΥΜΗ!

Αύγουστος 2, 2013 at 2:27 μμ / by

Banana Profiteroles

ΠΕΡΙ PROFITEROLES, PATE A CHOUX, Η  ΠΟΛΥ….. «HOT»  ΖΥΜΗ !!!

 

– 1500: Στην εποχή του Rabelais “profiterole” ήταν ένα μικρό φιλοδώρημα, ένα μικρό κέρδος (profit) που λάμβαναν οι οικιακοί βοηθοί. Ένα κομμάτι ψωμί πολλές φορές, που κομμάτιαζαν και έριχναν στη σούπα τους (potage au profiteroles). J.P. Géné για lemonde.fr 12/4/13.

– 16ος αιώνας Στην αυλή της Αικατερίνης των Μεδίκων στην Ιταλία, ο αρχιμάγειρας  Popelini δημιουργεί μια ζύμη που αφυδατώνει στην κατσαρόλα και σχηματίζει με κουταλάκι μικρά κομμάτια, που ψήνονται και γεμίζονται με πολτό φρούτων. Ονομάζονται  popelins και αργότερα τα δημοφηλή “poupelins”.

– 1800: Ο Μέγας αρχιτέκτονας της ζαχαροπλαστικής (ο πρώτος Celebrity Chef!), ο Marie Antoine Careme, πειραματίζεται με αυτή τη «ζεστή ζύμη» (pate a chaud), την γεμίζει με κρέμα πατισερί ή σαντιγί και την απογειώνει. Είναι η pate a choux. Με αυτήν φτιάχνει διάφορες εντυπωσιακές κατασκευές, όπως το Croquembouche, με τις οποίες στολίζει τη βιτρίνα του Παρισινού του ζαχαροπλαστείου.

– Αυτός πρέπει να ήταν κατά πάσα πιθανότητα και ο πρώτος που βούτηξε μια κουτάλα σε ρευστή σάλτσα σοκολάτας και την έριξε πάνω στα γεμιστά choux, επαναφέροντας την ονομασία profiteroles στον κόσμο της γαστρονομίας και δημιουργώντας το πρώτο Προφιτερόλ Σοκολάτας!

-….…Πολλά χρόνια Προφιτερολοφαγίας με κρέμα, με σαντιγύ, με παγωτό……

– Αθήνα 2013: Το The Sweet Spot και ειδικότερα η δημιουργός των γεύσεών του Ζωή Βιδάλη συνθέτει το Προφιτερόλ Φράουλας και το Προφιτερόλ Μπανάνας, που συνδυάζει το υπέροχο αυτό γλυκό με φρούτα της εποχής …απλά ακαταμάχητο!

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ στο κατάστημά μας:

στο Χαλάνδρι, Α. Παπανδρέου 39, αυτό το Σάββατο 25/5/13

στην Κηφισιά, Κασσαβέτη 4, το επόμενο Σάββατο 1/6/13

Περιμένουμε τις εντυπώσεις σας !

 

Πηγές:

Alfred Franklin, La vie privée d’autrefois. Arts et métiers, modes, mœurs, usages des Parisiens du XIIe au XVIIIe siècle: La Cuisine, Paris 1888, quoting from La Varenne, 1651

Le Roi Carême, Philippe Alexandre et Béatrix de L’Aulnoit, Paris, Albin Michel, 2003, coll. Biographies/Mémoires

Cooking For Kings: The Life of Antoine Carême, the First Celebrity Chef, Ian Kelly, Walker & Co, 2004

Montagné, Prosper. Larousse Gastronomique: The New American Edition of the World’s Greatest Culinary Encyclopedia. Edited by Jennifer Harvey Lang.New York: Crown, 1988. Second English edition